Girişimlerin Başarıya Ulaşmasındaki Temel Faktörler

Ülkemizde girişimcilik faaliyetleri giderek artmakta. Son yıllardaki örneklere baktığımızda güzel projelerin çıktığını söyleyebiliriz. Girişimcilik faaliyetlerinin başarıya ulaşması hala daha zor çünkü destek alınabilecek kurum sayısı çok az. Kurumlarında hibe veya teşvik imkanları genellikle iş kurulduktan sonra veriliyor. Bu yazımızda ise bu zorluklara rağmen girişimin başarıya ulaşması için gerekli şartları sıralayacağız.

Fikir Aşaması

Girişimciliğin temelinde fikir yatmaktadır. Girişimcilik bir cafe veya aperatif salonu açmak değildir. Hayvan severlere özel bir cafe açmak veya otantik yiyeceklerin olduğu bir restoran açmak girişimciliktir.

Girişimcinin yapması gereken ilk şey fikri belirlemesi ve bu fikrin ülkemiz şartlarındaki talebini ölçmesi gerekmektedir. Eğer fikri gerçekleştirmek maliyetli ise ve kişi bu maliyetin altından kalkamıyorsa, yatırımcı bulmak veya bir kurumdan hibe almak zorundadır. Yatırımcı veya kurum bu fikri dinlediğinde etkilenmeli ve bu işin yapılabileceğine inanmalıdır.

Talebi Ölçmek – Pazar Analizi – Pazarlama

Fikir, üretim veya hizmet odaklı olabilir. Girişimcilik hangi alanda olursa olsun pazarı iyi analiz etmek önemlidir. Ürün veya hizmet kimler tarafından alınacak, hedef kitle kimlerdir ve müşterilere nasıl daha iyi pazarlanır gibi soruların hepsine cevaplar aranmalıdır.

Bu sorulara cevap bulunsa bile pazarlama yöntemini çeşitlendirmek önemlidir. Örneğin, 3D yazıcı ile bir ürün üretmeyi hedefliyorsunuz ve hedefe kitleyi seçtiniz. Bu hedef kitleye E-ticaret sitesi ile ulaşmak istiyorsunuz ve bunun için gerekli adımları attınız. E-ticaret sitesi üzerinden yapacağınız satışlar sizi kısa süreliğine de olsa tatmin edebilir fakat yeni pazarlar aramak zorundasınız. Bu ürünlerin satılabileceği işletmeleri ziyaret etmeli ve işletmelere daha düşük fiyattan ürün sağlayarak yeni pazarlar oluşturmalısınız.

Devamlılık

Girişimlerin başarılı olmasının bir diğer şartı devamlılıktır. Fikir ve pazar araştırması ne kadar iyi olursa olsun devamlılık olmadığı sürece girişim başarısız olacaktır. Devamlılıktan kasıt işin sürekli olarak yapılabilmesidir.

Devamlılığın olmadı sezonluk bir girişim fikriniz varsa, tüm planlarınızı 3 ay için yapmalısınız. Eğer bu 3 ayda yeterli miktarda kazanç elde edemez veya 3 ay boyunca kazandığınız kazancı birkaç ay içerisinde harcarsanız geriye kalan aylarda zorluk çekebilirsiniz.

Sevdiğin ve Bildiğin İşi Yap!

2000’li yılların başında İnternet cafe sektörü çok popülerdi. Kişisel bilgisayarların yaygın olmadığı ve akıllı telefonların piyasaya çıkmadığı yıllarda insanlar, oyun ve İnternet ihtiyaçlarını bu cafeler aracılığı ile karşılıyordu. Birçok girişimci ise “bu işte para var” misyonu ile bu işe girse de birçoğu faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kaldı.

Bu işi hala daha yapan insanların neredeyse hepsi bu alana yatkın ve bilgi sahibi insanlardır. Girişim hangi alanda olursa olsun eğer bu alanda bilgi sahibi değilseniz veya bu işten kısa sürede sıkılacağınızı hissediyorsanız kesinlikle girmeyin.

Muhasebe ve Vergilendirme

Çok basit muhasebe hatalarının sonucunda işletmelere büyük cezalar kesilebiliyor. Bu yüzden işe başlamadan önce fikir danışabileceğiniz bir mali müşavir seçmek zorundasınız. Mali müşavirler, işletmelerin sadece evrak işlerini ve devletle aralarındaki bağları kurmaz, aynı zamanda yol gösterirler. Bu sebeple işletmenizin defterini vereceğiniz mali müşaviri iyi seçmek zorundasınız.

İnternet kazançları ve bunların vergilendirilmesi son yıllarda popüler hale gelen bir konu. Mevzuatın yeni yayınlanması sebebiyle birçok mali müşavir bu konuya hakim değil. Bu alanda faaliyet göstermek istiyorsanız yine bu alanda tecrübesi veya bilgisi olan bir mali müşavir seçmek zorundasınız.

Sermaye

Girişimlerin ayakta kalmasını sağlayan bir diğer temel faktör işletme sahibinin sermayesidir. Sınırsız bir sermaye mümkün değildir ve bankaların verdiği sermayeler (krediler) ile ayakta kalmak günümüz şartlarında çok zordur. Bu sebeple işletme sahibinin sermayesini çok iyi kullanması gerekmektedir. Girişiminiz için gerekli sermayeye sahip değilseniz, gerekli ortam oluşana kadar beklemeniz gerekmektedir.

Genel olarak bir girişimin başarılı olması için temel faktörleri sıraladık. Bu faktörlerin hepsi birbirleriyle alakalıdır. Bu sebeple ilgili faktörleri göz önünde bulundurarak girişiminizi sağlam temeller üzerine kurmak zorundasınız.

Leave a Reply